sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Aikamatka Joensuussa

 
Moikka kamut ! Nyt on ollut kiire lomapäivä täällä Joensuussa ! Aamulla seitsemältä emännän kanssa ekalle lenkille joen rantaan ja sen jälkeen ollut yhtä haipakkaa.
 
Meitsi ei ymmärrä kaikkien uusien sanojen tarkoitusta mutta ainakin emännän ilmeistä päätellen on pelkästään iloisia asioita tänään nähty.
 
Ajettiin aamulenkin (ja tietty tukevan aamiaisen jälkeen) Joensuusta Liperiin, sieltä Kinnulanniemeen, sieltä Sianlanhteen ja lopuksi Salokylään ennen kuin palattiin kartsalle Joensuuhun.  
 
Emäntä näytti mulle ja isännälle matkan varrella entisen kesämökin, entisen mummolan ja AIV Virtasen kotipaikan. Aika jännä mistä ihmiset välillä saa parhaat mielentilat...emäntä ainakin iloitsi muutamista tienpätkistä pellonlaidalla mitkä oli kuten ennen, soratiestä entiselle mökille...mitä ei oltu vieläkään asfaltoitu, mummolan kukista mitkä kukki jo kauan sitten ja vanhasta koivunkannosta mikä oli joskus ollut korkea koivu keskellä mummolan pihaa.
 
Emäntä iloitsi myös sukulaisista, jotka tapasi entisessä mummolassa. Kahvikupillisen ääressä sai muistella niitä lapsuus- ja varhaisteinivuosiaan siinä pihapiirissä.  Näin bulldogin näkökulmasta voin kertoa että kiva päivä oli meitsillekin. Siellä emännän entisessä mummolassa asui todella kivoja sukulaisia. Taisin antaa parit pusutkin ja ne sanoi kun lähdettiin takaisin kartsalle että jättäkää se Nero tänne ! No vitsihän se oli mutta aika hyvä sellainen.
 
Iltapäiväkin oli mukava. Meitsi pääsi terdelle kuten eilen oli luvattu. Ja vielä ihan Joensuun ydinkeskustaan, sinne kuuluisalle kartsalle !
 
 
"Aamulla kello seitsemän. Isäntä jäi hotelliin nukkumaan, mamman kanssa joen suussa ja varrella virran"


"Joensuun kartsalla ei ole ketään muita näin aikaisin aamulla. Meitsi kyllä piimän ystävänä haluais vierailla tuossa linnassa"
"Täällä on mamman entinen mummola...tuoksuu kukille"

"Entisen mummolan entinen navettarakennus. Meitsiäkin alko naurattamaan kun mamma oli niin iloinen"


"Nämä on kuulemma keisarinkruunuja ja ne oli kukassa jo kauan sitten, emäntä hehkutti"


"Meitsikin pääsi tuoksuttamaan entisen mummolan tuoksuja...raikas...maalaisilmastoon vivahtava, pikantti, hedelmällinen ja kypsä. Sori oli vähän kiire niin en ehtinyt tarkempaa analyysia tällä kertaa""Morjens ! Nyt jo takaisin Joensuun kartsalla ! Terdekierros alkaa !"


"Tällä terdellä ei ollut piimää listalla mutta erittäin raikasta vettä kuitenkin, siitä hyvät pinnat !"

 
 
 
"Hei haloo....mikäs kaveri tuolta tepsuttelee"


"Moro meitsi on Vantaalta...ootkos ihan paikkakuntalaisia ?"
"Joo täältä ollaan Joensuusta...ootkos terdekoirarotua vai mikä ?"
"No en oo mikään terdenoutaja....eka kertaa terdellä ja ihan vaan isäntäväen mieliksi. Sori nyt tulee vissiin lasku ja sitten vaihdetaan paikkaa. Kivaa kesää !"

"Onkos kamalan kallista vai kamalan edullista ? Mulla on plussapisteitä, käykö täällä bulldogien mestarikortti ?"
 
"Takaisin Hotelliin...lepäilemään...tämä kollega oli meitsin mielestä ylipukeutunut näin sunnuntaiksi"


"Ei kiitos meitsille mitään uikkareita...mennään emännän kanssa hotellihuoneeseen...isäntä menee saunaan ja sinne uima-altaaseen"

23 kommenttia:

 1. Hyvältä menolta kuulostaa, kaikille jotain kivaa kaikkialla ! Ja melekin arvasinkin, että sä saat reissulta taas uuden kaverin :)

  VastaaPoista
 2. Sulla tuntuu olevan oikein mukava ja kiireinen Joensuureissu. Kerkisitkös yhtään päivätirsoja vetämään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika pikaset oli päivätirsat, ei ehdi kun pitää terdelläkin istua :)
   t. Nero

   Poista
 3. Mukavan näköistä lomaa olet vietellyt Joensuussa. :) oikein paikkakuntalaisia kollegojakin näit :) mukava lomaa!

  VastaaPoista
 4. voi, Piimälinnassa sijaitsi muinoin Meijerin baari, jossa me maalaistollotkin käytiin, suurkaupunkissa käyvvessä :) Kyllä sitä on jo vanaha....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meijerinbaarissa minäkin olen käynyt jäätelösoodaa ja suklaapirtelöä juomassa. Siihen aikaan Meijerin baari oli siinä matalassa rakennuksessa Torin toisella puolella, tai oikeastaanTorin vieressä. Nykyään se näkyy olevan Pub Takatasku. Pitihän sitä käydä siellä yhdellä 'pirtelöllä' verestämässä muistoja :)

   Poista
 5. Minakin muistan Meijerin baarin, jossa isan kanssa joimme aina kaakaota oikean kermavaahdon kanssa. Me asuttiin Tuupovaarassa ja Joensuussa tuli kaytya harvoin.Myohemmin asuin sitten Ellin opiskelija-asuntolassa Lansikaudulla mutta siitaa on aikaa vuosikymmenia...Olen kaynyt joka kerran Suomessa kaydessani Joensuussa pikaisesti mutta nyt en ole kaynyt Suomessa kohta 10:een vuoteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Länsikadun Elli on mullekin tuttu ja Noljakan opiskelijakämpät :) Minä Lieksasta, Jojensuussa käytiin esim. silmälääkärissä. Tuu käymään Suomessa... mikä sinnuu pijättellöö :) t. Anonyymi toisen kerran

   Poista
  2. Tuossa ylempänä kommentoinkin Meijerinbaarimuistojani :)
   Muistaako kukaan sellaista kahvilaa kuin Sininen Saluuna ? Siellä istuttiin kavereiden kanssa juomassa limsaa ja pelaamassa pajatsoa :)

   Poista
 6. Minun piti tulla kaymaan viime kesana, mutta sitten me yht'akkia paatettiin viime talvena etta muutamme pois Uudesta Englannista (talvet siella oli aika lumisia ja kesat kuuman kosteita). Joten viime kesa meni muuttoa tehden. Nyt asumme ihanan aurinkoisessa (300 paivaa vuodessa!) Fort Collins Coloradossa. No nyt tietty aika menee tutustuessa Coloradoon. Toinen juttu on siskoni tykkaavat tulla kaymaan Amerikassa, varsinkin kun asuimme lahella Bostonia ja New Yorkinkiin oli vain vajaa 5 tunnin bussimatka. Taalla Coloradossa minua pidattelee tosi pitka lentomatka Suomeen. En tykkaa lentamisesta.
  Muuten minun sisko kavi Lieksan kauppoppilaitoksen aikoinaan. Mina itse Joensuun kauppaoppilaitoksen. Yksi siskoni kavi Hameenlinnan kauppaoppilaitoksen, joten me kaikki ollaan kauppaoppilaitoksen naisia...
  Me muuten kaytiin aikoinaan Tuupovaarasta hammaslaakarissa. Muistatko viela vanhan linja-autoaseman, oli vanha talon rotisko? Muistan kaupoista ainakin Centrumin ja sen lahella olevan pienen kahvilan oliko Kotilainen, oli ylakerrassa ja alakerrassa oli ihana pieni hyvantuoksuinen karkkikauppa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse kävin Kansakoulunkadun päässä olevaa koulua, nykyään näkyy olevan Lyseo / Lukio nimellä. Jos oikein muistan yhden vuoden kävin myös Louhelan Kansakoulua...Mulla oli semmoinen lapsuus/nuoruus että muutimme muutamien vuosien välein kaupungista toiseen niin ei välttämättä kaikki koulun nimet osu oikeisiin kaupunkeihin :)

   Poista
  2. :) maailma on pieni... Muistan linja-autoaseman rötiskön, juuri ja juuri :D

   Poista
 7. Muistelot on niin kivoja. Mä rakastan nostalgiavellontaa ja muistan ihan kamalasti kaikenlaista lapsuus- ja nuoruusvuosilta. Mikään tärkeä ei jää päähän, mutta takuulla muistan, kuinka tuli kaverin kanssa kinaa siitä, miksi Nippe-pehmohyljettä paijattiin enemmän kuin Nappea... 8-) Ihana joensuulaisbeibi kävi terde-Neroa moikkaamassa! :) Toivottavasti piipahtaa joskus vuorostaan Vantaallakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne muistot tärkeitä...oli kiva olla tutussa kaupungissa pitkään aikaan ja alkoi palautumaan mieleen kaikenmaailman nuoruuden kohelluksia :)

   Poista
 8. Kylla mina vierailen Vantaalla joka kerta kun kayn Suomessa. Asuin aikoinaan Martinlaaksossa ja siskoni asuu siella nyt. Olin toissa HYKSilla, sisko on toissa Ateneumissa.

  VastaaPoista
 9. Minusta on kiva muistella myos vanhoja juttuja varsinkin kun te tunnette Joensuun.Minakin kuljin kauppoppilaitoksen aikona kartsalla kuten Neron mamma, minun ja kaverini Tuulan reitti kulki aina Sokoksen ympari. Sitten myohemmin tulin vietettya paljon aikaa Kimmelissa kavereitten kanssa.Onkohan Kimmelin alakerta enaa toiminnassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatiin ainakin vapaalippu Kimmelin yökerhoon...ei tullut mentyä kuitenkaan.
   Kimmeliä ei ollut silloin kun minä siellä asuin.

   Poista
 10. Palvelijattarelle pukkas vettä silmiin, kun Joensuu tuo niin mukavia kaukaisia muistoja mieleen. Tuskin enää siellä tulee käytyä, kun on karjalaisen sukuhaaran porukat muuttaneet muihin kaupunkeihin.
  Heti sinä Nero löysit terassilla mukavannäköisen haastateltavan, vaikka se olikin aidan toisella puolella. Selvästi teillä on oikein onnistunut reissu. Mukavaa jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos oli mukavaa ja nyt vois terdellä käydä useamminkin kun vauhtiin pääsin :)
   t. Nero

   Poista
 11. No iha on huikeehhieno reessu teellä! Ja paekallisen Ellinnii tapasit sielä... :)
  Mikä sielä olj tuo meekäläesenniminen paekka? Nuor emäntä ee muistanna nähneesä ku kysyin, vaekkon sielä kohta kymmenen vuotta asunna.
  Mahottoman mukavata lomajjatkoo teelle! Laetahhan tuas raporttija. On nii mukava lukkee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainen iso kyltti oli talon seinässä (Iivari Mononen) siinä keskustan tuntumasssa. Siitä ei selvinnyt tarkemmin mikä on kysymyksessä :)
   Raporttia pukkaa kyllä :)

   Poista