tiistai 11. marraskuuta 2014

Koira eli Canis lupus familiaris

Emäntä innostui tänään selvittämään wikipediasta, että mikä se koira oikein on. Ihan hyvähän sen on tosiaan tietää kun meitsikin on jo yli neljä vuotta asustellut samassa huushollissa. Sieltä se kahvikupposen ääreltä lueskeli meitsille niitä koira-juttuja, oli se aika mielenkiintoista infoa mullekin. Harmi, että uni vetasi jossain vaiheessa kun se luki niin yksitoikkoisella äänellä mutta jäi mulla jotain sentään mieleen.

Koira on suden kesytetty muoto, kesykoira. Jaahas mielenkiintoista mutta mikähän oli ensimmäisen koiran nimi. Harmi ettei noin olennaista asiaa ole wikipediassa mainittu. Ehkä se nimi on keksitty siellä nuotion äärellä niin vois hyvin olla vaikka Liekki, Hiili, Polttopuu tai Savu.

Koira on Petoeläin. Onpas nyt turhan puolueellinen kommentti. Eihän meitsillä ainakaan kiilu edes silmät kuin salamavalolla räpsiessä. Eikä näy kulmahampaat ylähuulen alta. En ole pahansisuinenkaan jollei harvoin esiintyvää uppiniskaisuutta lasketa. Meitsi on myös kuullut, että Pedoilla on yliluonnollisia voimia. En ole havainnut itsellä sellaisia, välillä olisin kylläkin kaivannut että pääsis sadekelillä ajatusta siirtämällä kiertämään lenkin ja merkkaamaan pakolliset paikat.

Koira on on ollut aikojen alussa varoittava vahti ja jätteensyöjä. Onneksi en syntynyt aikojen alussa koska meitsiä yököttää toisten ruoan jämät, jogurttia ja jäätelöä lukuunottamatta.

Koira on myös käytetty jo alusta saakka vetoapuna, paimentajana ja metsästykseen.
Nuo allekirjoitan kaikki ! Ymmärtäis nyt se emäntäkin vihdoin, että on hyvä asia ja geeneihin merkattu se hihnassa vetäminen. Lopettais jo sen torumisen ja vouhkaamisen siltä osin. Koulutusta muka...haluaako se tehdä meitsistä jonkun geenimuunnelman, ihan oma rotunsa. Wikipediasta lukevat sitten tulevat sukupolvet: *Vuonna 2014 haarautui kesykoirasta oma lajinsa, koira joka ei ollut vetoapuna hihnalenkeillä. Tämä laji nimettiin esi-isänsä amerikanbulldoggi Neron mukaan, *löysähihna-bulldoggi*

Koiran käyttötarkoitus on laajentunut ajanmyötä. Nykyään koiria käytetään myös huume-, opas-, vartio- ja pelastuskoirina. Tuosta huumehommasta en tiedä kun en oo koskaan maistanut. Oppaana olen useinkin emännällä metsälenkillä. Sekun luulee että metsässä suunnistetaan niin, että mennään aurinkoa kohti ja parin tunnin päästä kun käännytään takaisin niin aurinko pitää vastaavasti olla koko ajan suoraan selän takana. Vartion myös, kuin kalleintani, etupihan lisäksi ruoka-aikoja, sekä omia että isäntäväen. Pelastuskoirana olen ollut useinkin. Emäntä on sanonut monta kertaa että oon pelastanut sen päivän mun hassuilla ilmeillä ja asennoilla.

Koira on sosiaalisesti älykäs eläin. No eipä tullut yllätyksenä. Meitsi kyllä osaa ottaa vieraatkin aina lämmöllä ja tunteella vastaan heti ulko-ovesta eteiseen astuttaessa. Etutassut harteille ja pusuttelut naamatauluun, ei liene jää epäselväksi että on odotettu !

Varoitus ! Seuraava wikipedian tieto ei ole herkille lukijoille ! Koira myös merkitsee reviiriään virtsalla ja ulosteilla. Pitää paikkansa osittain. Meitsi on kyllä monesti lurautellut reviirin ulkopuolellekin, ainakin pimeällä

Tässä vielä kuvasarja (mitä ei ollut wikipediassa) havainnollistamaan näitä koiran ominaisuuksia.
Koira on suden kesytetty muoto, kesykoira. Meitsi tapasi viikko sitten koira-suden puistossa. Emäntänsä mukaan ulvookin kuin susi. Ihan oisin luullut tällaiseksi taviskoiraksi, oli kiva ja ihan kesykin.Koira on Petoeläin. Paitsi silloin jos se on joutunut heräämään liian aikaisin.Koira on on ollut aikojen alussa varoittava vahti ja jätteensyöjä. Kuten aikaisemmin kävi ilmi, toinen on ne jäätelön jämät.
Koira on myös käytetty jo alusta saakka vetoapuna, paimentajana ja metsästykseen.  Uskollisesti oon pitänyt hihnan kireänä lenkeillä ja antanut vetoapua emännälle. Osaispa vielä arvostaa sitä. Nykyään koiria käytetään myös huume-, opas-, vartio- ja pelastuskoirina.  Tuttu tunne. Emäntä on eksyksissä ja pyytää meitsiä tarkistamaan ilmansuunnat ja reitin kohti kotia. Opaskoira- palvelu 24/7.
 
Koira on sosiaalisesti älykäs eläin.  Paitsi että osaan huomioida vieraat heti kun ne astuu ulko-ovesta eteiseen niin pidän huolen että emäntä ei katso liian pitkään televisiota. Yleensä vartin tv:n tuijottelun jälkeeen asetun emännän rahille seurustelemaan. Mitä meitsi on ymmärtänyt niin seurusteluun tarvitaan sosiaalista älykkyyttä, tv:n tuijotttamiseen ei. Emäntä kutsuu tätä mun tapaa dominoinniksi mutta eiköhän sillä wikipedian jälkeen avaudu silmät muullekin kuin tv-ohjelmille.
 
Koira myös merkitsee reviiriään virtsalla ja ulosteilla. Heh, nyt taisitte säikähtää että tulee aiheeseen liittyvä sensuroimaton kuva. Ei nyt sentään, kuten kerroin meitsi kyllä pimeällä merkkailee muuallekin kuin omalle reviirille. Tässä odotan hämärän laskeutumista.
 

10 kommenttia:

 1. Seon hyvä että nyt viimennii selevis emännällessii mikä se koera on :) Luetampa tuon äetillähhii. Justiisa on meekäläenennii lajillesa ominaene kappale. Vetoapuna ollaa, vahitaan ja pietään revviiristä huolj. Eekä oo tyhjänpäete lipeksimistä se ku vieraat nuolen. Se on sosijaalisuutta.
  Hyvä homma ku panit tänne näkysälle nuo jutut. Varmaannii muihennii plokikamujen emännille tarpeelliset tiijjot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu Iivari jos pystyt tämän avulla havannoillistamaan äeteelles nämä perusjutut, jos se on vaikka unohtanut :)

   Poista
 2. Samaa mieltä Iivarin kanssa, tosi hyvä ja valaiseva tietopläjäys saatiin. Pitää katsoa, että Palvelijatar lukee huolella kaiken. Hienoa, että laitoit selventävät kuvat tarinaan, nyt voi toivoa Palvelijattarenkin tajuavan mistä on kyse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä Parek jos sinäkin pystyt hyödyntämään tätä tietoiskua, Palvelijatar saattaa hieman hämmästyä kun isket faktat pöytään :)

   Poista
 3. Tää ei nyt lopu, tää nauru :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kiva että naurattaa vaikka vakavalla asialla ollaankin :)

   Poista
 4. Olen varma, että se kesytetty leiritulisusi oli nimeltään juurikin Savu. Olisipa muuten hieno nimi! Heti tuli sellaiset sadunhohtoiset mielikuvat, miten hopeanharmaa Savu kuolasi nuotiolla käryävää makkaraa ja sosialisoi vetoavasti ihmisystäviensä kanssa. Pitäisiköhän mun tsekata Wikipediasta, mitä pörröisten nöppöolentojen ja suikuloiden silkkiuikkujen historiasta sanotaan... :o)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin kurkkaamassa, wikipediassa on myös paljon infoa: 'Kissa eli kesykissa tai kotikissa'. Jään siis odottamaan raporttia Hupsun ja tosi Höpsön näkökulmasta :)

   Poista
 5. Varsin kattava tietopaketti tämä! Voittaa Wikipedian mennentullen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitten kannatti tehdä viimeinkin tämä opus :)

   Poista